Apelsin- & dragonbakat kalkonbröst

Rätten som passar lika bra till vardags som på festbordet. Dragon och apelsininbäddad kalkon i ugn som vilar på en bädd av rotfrukter, potatis och syrlig fänkål.

ca 150 min

0
(0)

Ingredienser

6 portioner

Kalkonbröst halvt

1,2 kg

Gå till produkten Kalkonbröst halvt

Apelsin

1 st

Fransk dragon, finhackad

1 kruka

Persilja, finhaclad

1 dl

Vitlöksklyftor, rivna

2 st

Fast potatis

0,5 kg

Små lökar

2 st

Morötter

2 st

Fänkålsstånd

2 st

Salt & svartpeppar

Olivolja

Sås

Schalottenlök, finhackad

2 st

Smör

1 msk

Torrt, vitt vin

3 dl

Grädde

5 dl

Kycklingfond

1 msk

Lime

1 st

Salt & Svartpeppar

Tillagning

  • Sätt ugnen på 125°C. Finriv apelsinskal och blanda med dragon, persilja, vitlök samt lite olja. Krydda kalkonen med salt och svartpeppar runt om.
  • Klappa därefter in ört- och apelsinblandningen i kalkonen. Låt gärna stå 1-2 timmar i kylskåp.
  • Skär halva apelsinen i grova skivor. Halvera potatisen och skär löken i klyftor. Skär morötter och fänkål i grova bitar. Lägg alla grönsaker i botten av en ugnsfast form och ringla lite olja över. Salta och peppra.
  • Bryn löken i lite smör så att den blir lite genomskinlig.
  • Häll på vinet och låt det koka ner till ca 1 dl.
  • Tillsätt grädde och låt puttra tills såsen fått en fin konsistens. Smaka av med kycklingfond, finrivet limeskal, salt och svartpeppar. Vill du ha mer limesmak, tillsätt även saften.

Liknande recept

Se alla recept