Tina hel kalkon

När du ska tina kalkon behöver du börja i god tid. Kalkonen ska vara genomtinad innan den tillagas för att bli uppvärm till rätt temperatur på alla ställen. Det enklaste och säkraste sättet är att lägga kalkonen på ett stort fat och låta den tina långsamt i kylen.

Hur lång tid tar det att tina kalkon?

På en fryst kalkon tar det ungefär ett dygn att tina 2 kg kalkon. Om du vill att det ska gå fortare, kan du placera kalkonen i ett kallt vattenbad och byta ut vattnet varje halvtimme tills den har tinat helt.

Tina säkert i kylskåpet

Det bästa sättet att tina kalkon är att låta den stå i kylen. Det är det säkraste och enklaste sättet, du kan göra annat medan du väntar – men det tar lite tid. Så här gör du:
1. Placera kalkonen på ett stort fat. Gärna över ett galler så får du en jämnare tining,
men det är inget krav. Huvudsaken är att fatet fångar upp saften och inte droppar
över andra saker i kylskåpet.
2. Gör ordentligt med plats i kylen så att inget annat nuddar kalkonen.
3. Låt kalkonen tina helt i kylskåpet. Det tar ungefär ett dygn för varje 2 kg kalkon. Om
du har tid kan du låta kalkonen stå en dag extra. Tinad kalkon håller i upp till två
dagar i kylen.

Snabbtina kalkon

Använd en stor kastrull och sänk ner kalkonen i kallt vatten, fortfarande i sin förpackning. Låt den ligga i det kalla vattenbadet i 30 minuter per 2 kg kalkon. Byt ut vattnet efter en halvtimme och fortsätt så tills kalkonen är genomtinad.

Hur vet jag när kalkonen har tinat klart?

Kontrollera flera delar på kalkonen för att se om den är färdigtinad. Bröstfiléerna ska kännas smidiga och ha lite studs. Vingarna och lårbenen ska gå att röra på och du bör inte så någon is på insidan av fågeln. Då är kalkonen redo att tillagas!