Tillaga hel kalkon

Att tillaga helstekt kalkon är enklare än vad du tror. När kalkonen väl är förberedd så sköter den sig själv i ugnen. Om du ändå känner dig nervös inför uppgiften; kom ihåg att det är samma metoder och tillvägagångssätt som att laga en stor kyckling. Skillnaderna är att du behöver en större ugnsfast form, mer kryddning och längre tillagningstid.

 

Låt kalkonen torka

När det har blivit dags att tillaga den tinade kalkonen, ta ut den ur kylskåpet och låt den vila i rumstemperatur i en timme. Detta torkar ut skinnet och gör att stekytan blir jämn och krispig i ugnen. Om det finns vätska kvar på skinnet efter en timme kan du torka bort det med hushållspapper.

 

Massera in skinnet med smör

Placera din kalkon i den ugnsfasta formen som den ska tillagas i, med bröstfiléerna upp. Massera in hela kalkonen med saltat, rumstempererat smör – eller en annan god örtig smak. Försök att få in mycket smör under kalkonens skinn, lite på insidan och resten ovanpå skinnet.

 

Dags att smaksätta din kalkon!

Börja med att salta och peppra både insidan och utsidan av kalkonen. Om du vill fylla din kalkon med något matigt ska du tillaga fyllningen separat för att inte förlänga stektiden i ugnen. Vill du hålla det enkelt kommer du långt med att smaksätta kalkonen med lök, selleri och färska örter.

 

Hjälp, min kalkon är fortfarande fryst!

Om din kalkon är helt eller delvis fryst vid tillagning kan du vara lugn. Du kan fortfarande laga en god kalkonmiddag från fryst kalkon – men det tar längre tid. Skillnaden när du tillagar en fryst kalkon är att du inte kan marinera den i goda smaker i förväg, utan behöver hålla det enkelt. Däremot hinner skyn karamellisera i ugnen och få en djup umamismak, som är perfekt att göra sås på.