När är kalkonen klar?

Temperatur

När är kalkonen klar? Vilken temperatur ska den ha? Dessa är viktiga frågor att få svar på när du ska laga en genomstekt och god kalkon. Att få till rätt temperaturer handlar lika mycket om att kalkonen ska vara säker att äta, som att köttet ska vara saftigt och inte överkokt.

Förbered ugnen

Placera gallret längst ner i ugnen och ställ temperaturen på 235°C. Den höga temperaturen i början hjälper skinnet att bli krispigt och gyllenbrunt. När kalkonen är i ugnen ska du sänka till 175°C. Det gör att resten av kalkonen får en jämn tillagning och ett saftigare kött.

När är kalkonen klar?

Kolla alltid innertemperaturen för att avgöra när kalkonen är klar och redo att tas ut ur ugnen. Innertemperaturen ska uppnå 75°C innan kalkonen kan ätas. Låt köttet vila i 20 minuter innan du skär upp det, då stiger temperaturen 5° och köttsaften ska vara helt klar. Det innebär att du kan ta ut kalkonen tidigast vid 70°C och låta det vila till 75°C, för att sen stycka och servera.

Termometern är din bästa vän!

Det bästa sättet att veta när kalkonen är klar är att använda sig av en bra stektermometer. Placera den i mitten av den tjockaste delen, till exempel i låret eller i bröstet. Var noga med att sticka ner termometern ordentligt eftersom köttet närmast benet blir tillagat sist.
OBS! Om du tycker att skinnet börjar bli för mörkt och det är en bit kvar innan köttet når rätt innertemperatur, kan du försiktigt täcka de bruna delarna med smörat aluminiumfolie för att skydda dem mot värmen.

Låt kalkonen vila

När din kalkon har uppnått rätt temperatur, ska du alltid låta den vila i rumstemperatur i minst 20 minuter före styckning. Det gör att köttsaften fördelar sig jämnt inuti kalkonen och absorberas tillbaka i köttet. Då får du ett gott och saftigt kött på tallriken, istället för en torr och tråkig bit ovanpå en pöl på skärbrädan.