Lär dig mer i vår kalkonskola

Lär dig mer om kalkon. Hur man styckar, tinar, tillagar och vet när kalkonen är klar.

Hur tinar jag en hel fryst kalkon?

När du ska tina kalkon behöver du börja i god tid. Kalkonen ska vara genomtinad innan den tillagas för att bli uppvärm till rätt temperatur på alla ställen. Det enklaste och säkraste sättet är att lägga kalkonen på ett stort fat och låta den tina långsamt i kylen.

Ge mig upptiningstips

Hur vet jag att kalkonen är färdigstekt?

När är kalkonen klar? Vilken temperatur ska den ha? Dessa är viktiga frågor att få svar på när du ska laga en genomstekt och god kalkon. Att få till rätt temperaturer handlar lika mycket om att kalkonen ska vara säker att äta, som att köttet ska vara saftigt och inte överkokt.

Temperaturtips

Så lyckas du med helstekt kalkon

Att tillaga hel kalkon är enklare än du tror. När kalkonen är kryddad sköter den sig själv i ugnen, ungefär som att tillaga en hel kyckling. Skillnaden är att du behöver en större ugnsform, mer kryddning och längre tid i ugnen. Inte så märkvärdigt alls - och med en hel kalkon blir det mer av det goda för dig och dina gäster, att samlas kring och ha det trevligt!

Ge mig tips!

Kalkon – en naturlig del i en hälsosam kost

Kalkonkött är inte bara saftigt, lätt att tillaga och lätt att tycka om – det bidrar också med värdefull näring i en bra balans. Det gör att kalkon passar perfekt som en del i en hälsosam kost.

Läs mer om hälsa, näring och kalkon

Styckning av kalkon

Att stycka en kalkon är ett noggrant hantverk. På Ingelsta Kalkon arbetar specialutbildade styckare som styckar kalkonerna för hand.

Styckning