Middagen att samlas kring

Att tillaga hel kalkon är enklare än du tror. När kalkonen är kryddad sköter den sig själv i ugnen, ungefär som att tillaga en hel kyckling. Skillnaden är att du behöver en större ugnsform, mer kryddning och längre tid i ugnen. Inte så märkvärdigt alls - och med en hel kalkon blir det mer av det goda för dig och dina gäster, att samlas kring och ha det trevligt!

Så lyckas du med helstekt kalkon

Vi har samlat våra fem bästa tips för hur du lyckas med tillagningen av helstekt kalkon.

Ge mig tips

Hur tinar jag en fryst hel kalkon?

När du ska tina kalkon behöver du börja i god tid. Kalkonen ska vara genomtinad innan den tillagas för att bli uppvärm till rätt temperatur på alla ställen. Det enklaste och säkraste sättet är att lägga kalkonen på ett stort fat och låta den tina långsamt i kylen.

Ge mig upptiningstips

Hur vet jag att kalkonen är färdigstekt?

När är kalkonen klar? Vilken temperatur ska den ha? Dessa är viktiga frågor att få svar på när du ska laga en genomstekt och god kalkon. Att få till rätt temperaturer handlar lika mycket om att kalkonen ska vara säker att äta, som att köttet ska vara saftigt och inte överkokt.

Temperaturtips

Så tillagar du helstekt kalkon på klassiskt vis

Helstekt kalkon kan varieras i oändlighet. Vårt överlägset mest populära recept är helstekt kalkon tillagad på klassiskt skånskt vis med katrinplommon och äpple.

Recept helstekt kalkon på klassiskt vis

Thanksgivingmiddag à la Ingelsta

Precis som många andra amerikanska högtider har vi svenskar tagit Thanksgiving till våra hjärtan och vi bjuder gärna på kalkonmiddagar i november. Oftast serveras den Thanksgiving-kalkonen med läckra tillbehör så som sötpotatisstomp, stuffing, sojastekt brysselkål och tranbärssås. Har du och din familj inte provat Thanksgiving-kalkonen ännu så är det absolut inte för sent att starta en ny tradition. Vi lovar, det är verkligen supergott!

Recept Thanksgivingmiddag

Lär känna kalkonens alla smakkompisar!

Helstekt kalkon kan varieras i oändlighet, och det vita saftiga köttet passar till det mesta. I vår receptskatt finner du recept med inspiration från hela världens kök, vad sägs om helstekt kalkon med asiatisk touch eller helstekt kalkon serverad med tillbehör som för tankarna till medelhavet. Det finns ett helstekt kalkonrecept för alla tillfälle, prova dig fram och upptäck nya favoriter!

Recept med helstekt kalkon

Fick du rester från festen? Grattis! Du har det allra bästa kvar.

Finns det något bättre, dagen efter en trevlig middag, än att kunna svänga ihop en snabb och god maträtt på rester av saftigt och gott kalkonkött? Använd kalkonen som topping på pizza eller i din favoritsoppa eller låt dig inspireras av våra recept!

Till recepten