Helstekt kalkon på klassiskt vis

Helstekt kalkon blir en underbar middag att dela med nära och kära. En smakfull matupplevelse och en klassisk måltidstradition som lever vidare tack vare dig.

ca 2,5 timmar

4
(103)

Ingredienser

8 portioner

Fyllning

Klyftade äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)

4 st

Smör i bitar

75 g

Katrinplommon

125 g

Rödlök i bitar

2 st

Timjan

2 kvist

Rosmarin

2 kvist

Salvia

1 kvist

Att pensla med:

Kinesisk soja

1 msk

Smält smör

50 g

Salt & Peppar

Till ugnsformen:

Vatten

2 dl

Gul lök i bit

2 st

Morötter i bitar

2 st

Enbär, torkade

5 st

En god sås att ha till

Grädde

3 dl

Vetemjöl till redning

Portvin eller portvinsgelé

Salt & Peppar

Tips!

Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.

Tillagning

  • Ta ur påsen ur kalkonen.
  • Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
  • Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter.

Jag vill ange:

Antal portioner

8

Tid för upptining

60h

Tillagningstid

120min

Liknande recept

Se alla recept