Blentagruppen

Helstekt kalkon med smaker från mellanöstern

Upptäck nya fräscha tillbehör till helstekt kalkon som couscous med russin, dill och mynta. Sallad på rostad zucchini och paprika med vitlök, apelsin och en frisk yoghurtsås som toppar upplevelsen!

ca 2,5 timmar

5
(1)

Ingredienser

8 portioner

Helstekt kalkon

Hel mörad kalkon

4 kg

Gå till produkten Hel mörad kalkon

Citron

1 st

Gul lök

1 st

Flingsalt

1 tsk

Vitt vin eller vatten

3 dl

Steksnöre

Smör, rumstempererat

100 g

Vitlöksklyftor

3 st

Olivolja

1 msk

Chiliflakes

2 krm

Salt

1 msk

Svartpeppar

1 tsk

Färsk salvia

1 kruka

Citron, finrivet skal

1 st

Couscous med russin, dill och mynta

Couscous

8 dl

Kycklingbuljong att koka couscous i

Färsk dill

4 dl

Färsk mynta

2 krukor

Russin

4 dl

Olivolja

4 msk

Citron, saften

1 st

Salt och svartpeppar

Granatäpple

1 st

Rostad zucchinisallad

Zucchini

2 st

Röd paprika

4 st

Vitlöksklyftor

4 st

Apelsin

2 st

Salladsmix

130 g

Apelsin, saften

1 st

Citron, saften

1 st

Sambal oelek

1 tsk

Olivolja

6 msk

Honung

2 msk

Salt och svartpeppar

Yoghurtsås med vitlök, citron och spiskummin

Spiskummin

2 msk

Fet naturell yoghurt

4 dl

Majonnäs

2 dl

Vitlöksklyftor

2 st

CItron, finrivet skal & saft

2 st

Tillagning

  • Ta ur påsen ur kalkonen. Torka av kalkonen noga med hushållspapper så att den blir helt torr.
  • Mixa samman rumstempererat smör, vitlöksklyftor, olivolja, chiliflakes, salt, svartpeppar, salvia och finrivet skal från en citron.
  • Klyfta citronen. Skala och klyfta den gula löken.
  • Koka couscousen i kycklingbuljong enligt anvisningar på paketet.
  • Finhacka dillen och myntan.
  • Låt couscousen svalna något och vänd sedan ner finhackad dill, finhackad mynta, russin samt olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  • Värm ugnen till 225°C.
  • Skär zucchinin i grova skivor och paprikan i mindre bitar. Skär apelsinen i grova klyftor. Krossa vitlöken Sväng runt allt med olivolja och lägg på en ugnsplåt. Krydda med salt och peppar och rosta i mitten av ugnen tills grönsakerna fått fin färg.
  • Blanda samman saften från en apelsin, saften från en citron, sambal oelek, olivolja och honung till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
  • Börja med att rosta spiskummin i en torr liten stekpanna eller kastrull i någon minut tills det börjar dofta ännu starkare av spiskumminen. Låt kallna lite.
  • Rör samman yoghurt, majonnäs, riven vitlök, finrivet citronskal, citronsaft och den rostade spiskumminen. Smaka av med salt. Såsen serveras kall.

Jag vill ange:

Antal portioner

8

Tid för upptining

60h

Tillagningstid

120min

Liknande recept

Se alla recept