Blentagruppen

Helstekt kalkon fylld med citrus, pinjenötter och brödstuffing

Denna variant av helstekt kalkon överraskar dina gäster. Fräsch citrus samsas med krispiga pinjenötter och kryddiga örter.

ca 1,5 h

4.3
(3)

Ingredienser

8 portioner

Brödstuffing

Gul lök, hackad

1 st

Vitlöksklyftor, hackade

3 st

Olivolja

2 msk

Selleri

0,5 st

Kalkonbacon, skivad

100 g

Gå till produkten Kalkonbacon, skivad

Pinjenötter

50 g

Basilika, hackad

3 msk

Bladpersilja, hackad

3 msk

Skivor vitt bröd

5 st

Äppelcider

3 dl

Citron

1 st

Apelsin

1 st

Salt & Peppar

Kryddsmör

Smör

80 g

Vitlöksklyfta, hackad

1 st

Örter, hackade

4 msk

Sås

Stekskyn

Vispgrädde

5 dl

Salt & Svartpeppar

Tillbehör

Ugnsrostad potatis

Kokt brysselkål

Tillagning

  • Tina kalkonen om den är fryst. Sätt ugnen på 150°C. Brödstuffing: Bryn den hackade löken i lite olja. Skär selleri och bacon i mindre bitar, låt bryna med löken. Blanda i pinjenötter, hackade örter och brödet i mindre bitar. Häll över äppelcider. Tillsätt rivet skal från citron och apelsin, pressa i saften från hälften av frukten. Låt vätskan kokan bort lite. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg kalkonen i en ugnsfast form och fyll med brödstuffingen.
  • Lägg smöret i en skål och tillsätt pressad vitlök, örter, salt och peppar. Skär ett snitt i skinnet och lägg i smöret.
  • Lägg potatisarna i en ugnsfast form. Tillsätt olivolja och flingsalt och blanda runt. Stek i ugnen tills de är härligt gyllenbruna och mjuka.
  • Koka brysselkål i saltat vatten så att de precis börjar mjukna.
  • Vill du ha sås till så använd den buljong som finns i formen till den helstekta kalkonen. Är det inte så mycket vätska kvar så späd med liten vatten och koka ur. Sila buljongen och koka ihop med grädde. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer apelsinsaft.

Jag vill ange:

Antal portioner

8

Tid för upptining

60h

Tillagningstid

120min

Liknande recept

Se alla recept