Thanksgiving­kalkon à la Ingelsta

En klassisk amerikansk Thanksgivingmiddag på vårt vis. Helstekt kalkon med sötpotatisstomp, stuffing, tranbärssås och brysselkål. En måltid att samlas kring med familj och vänner.

ca 180 min

4.2
(10)

Ingredienser

8 portioner

Hel mörad kalkon

1 st

Gå till produkten Hel mörad kalkon

Gul lök

1 st

Äpple

1 st

Färsk rosmarin

2 kvistar

Flingsalt & Svartpeppar

Vin eller annan vätska till plåten

2 dl

Bindgarn

Kryddsmör

Rumstempererat smör

150 g

Salt

1 msk

Svartpeppar

1 tsk

Vitlöksklyftor

8 st

Olivolja

1 msk

Torkad timjan

2 tsk

Chiliflakes

2 krm

Färsk salvia

1 knippe

Citron

1 st

Sojastekt brysselkål med kalkonbacon

Smör

2 msk

Färsk brysselkål

1 kg

Kalkonbacon, skivad

100 g

Gå till produkten Kalkonbacon, skivad

Japansk soja

2 msk

Honung

2 tsk

Salt & Svartpeppar

Tips!

Det är egentligen inte alls särskilt svårt att lyckas med en god kalkon om man bara följer några små smarta tips. Som att se till att kalkonen är ordentligt tinad innan du börjar med kryddsmöret. Det kan ta upp till 3 dygn i kylskåp för en kalkon att tina så se till att ligga steget före. Var noga med att kalkonen är helt torr på ytan innan du ska pensla på smöret, annars kommer smöret inte fastna. Och tänk på att låta kalkonen vila ordentligt efter ugnen.

Tillagning

  • Ta upp kalkonen från förpackningen, ta ut förpackningen med inälvor och hals från magen (spara om du vill använda det för tillagning, annars släng). Torka av kalkonen noga med hushållspapper så den blir helt torr (annars fäster inte smöret på skinnet).
  • Mixa samman smör med salt, peppar, vitlök, olivolja, timjan, chiliflakes, repade salviablad från 3 kvistar salvia (ca 20 st) och finrivet skal från 1 citron.
  • Lossa skinnet på lår och bröst, det gör du enklast genom att sticka in fingrarna och försiktigt separera skinn från kött på bröst och lår. Tryck in smörblandningen under skinnet och fördela över bröst och lår. Använd ca 2/3 av smöret under skinnet. Resten penslar eller masserar du in över skinnet på hela kalkonen.
  • Rensa brysselkålen och skär dem på mitten. Strimla kalkonbaconet. Hetta upp en stor stekpanna med smör och fräs kalkonbaconet tills det är gyllenbrynt. Ta upp kalkonbaconet ur pannan och lägg på en tallrik vid sidan av. Fräs brysselkålen i kalkonbaconfettet tills de börjar få färg och är al dente. Tillsätt kalkonbaconet igen, sväng runt allt ordentligt och slå på soja samt honung och låt koka in under omrörning. Krydda med salt och nymalen svartpeppar och servera varmt.

Jag vill ange:

Antal portioner

8

Tid för upptining

60h

Tillagningstid

120min

Liknande recept

Se alla recept