Tranbärs­marinerat kalkonbröst med sötpotatismos

Helstekt kalkonbröst tillagat med inspiration av den amerikanska högtiden Thanksgiving.

ca 120 min

0
(0)

Ingredienser

6 portioner

Tranbärsmarinerat kalkonbröst

Kalkonbröst halvt

1,2 kg

Gå till produkten Kalkonbröst halvt

Tranbärsdryck

2 dl

Balsamvinäger

1 dl

Kinesisk soja

0,5 dl

Ingefära, malen eller färsk

1 msk

Sambal Oelek

1 tsk

Lagerblad

3 st

Sötpotatismos

Sötpotatis

1 kg

Potatis

0,5 kg

Syrad grädde

1,5 dl

Smör

25 g

Bladpersilja, finhackad

1 knippe

Salt & Peppar

Sås

Stekskyn

Grädde

3 dl

Kycklingfond

2 msk

Mild ädelost

140 g

Honung

2 msk

Salt & Peppar

Vetemjöl & vatten till redning

Tillagning

  • Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg kalkonbröstet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt marinera i kyl i minst två timmar, gärna längre.
  • Värm ugnen till 150°C. Lägg kalkonbröstet i en ugnsfast form och häll över marinaden. Stek tills innertemperaturen visar +65°C. Vira in kalkonbröstet i aluminiumfolie och låt det vila där tills temperaturen stigit till +70°C.
  • skala sötpotatisen och potatisen. Dela potatisarna i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt potatisarna till ett grovt mos.
  • Värm grädde och blanda ner den tillsammans med smöret och bladpersiljan. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll steksky, grädde och fond i en kastrull. Koka upp och red såsen med vetemjöl utrört i lite vatten. Smula ner ädelosten och låt den smälta. Smaka av med honung, salt, peppar.

Liknande recept

Se alla recept