Porchetta på kalkonbröst fyllt med fänkål, rosmarin och citron

En favorit att servera på en lite större middag är porchetta som är en klassisk italiensk anrättning. Här gör vi den på ett halv kalkonbröst och fyller med fänkål, salami, citron, vitlök och örter. Porchettan kan fram till tillagning förberedas dagen före och låta vila i kylskåp. Stek och baka av den samma dag som den ska serveras.

2 timmar

0
(0)

Ingredienser

6 portioner

Kalkonbröst halvt

1,2 kg

Gå till produkten Kalkonbröst halvt

Kryddig salami, finhackad

50 g

Färsk fänkål

50 g

Rosmarinkvistar, plockade & finhackade

3 st

Vitlöksklyftor, finhackade

3 st

Citron, finrivet skal

1 st

Olivolja

1,5 msk

Salt

1 tsk

Svartpeppar, grovmalen

0,5 tsk

Stekgarn

Serveringstips

Tomatsallad

Len potatispuré

Tips!

Vill man verkligen ligga steget före går det också fint att tillaga den helt färdig dagen före och sedan servera den rumstempererad. Tänk då på att om porchettan serveras lite svalare är det godare att servera den i tunnare skivor, men serveras den varm kan man servera den i lite tjockare skivor.

Tillagning

  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs finhackad salami, finstrimlad fänkål, finhackad vitlök och finhackad rosmarin i ett par minuter tills fänkålen är mjuk. Krydda med salt och svartpeppar och finriv ner citronskal.
  • Skär ett snitt i mitten av kalkonbröstet ett par centimeter ner (men inte igenom), skär sedan längst ner vid snittet ett till snitt åt höger och ett snitt åt vänster så att du kan vika upp bröstet till en rektangulär ”platta” (se bilder ovan). Salta och peppra på båda sidor. Fördela fänkålsblandningen över kalkonen. Rulla ihop från kortsidan och bind ihop med stekgarn. Gnid in "porchettan" med lite olivolja och krydda eventuellt runt om med ännu mer grovmalen svartpeppar runt om.
  • Hetta upp en stor stekpanna med olivolja och bryn "kalkonporchettan" runt om. Steg färdigt i mitten av ugnen på 150°C tills innertemperaturen är 68 grader. Låt vila i ca 20 minuter innan servering.

Liknande recept

Se alla recept