Citrusrostad kalkon med gräddädelost­sås & rostade primörer

Helstekt kalkon passar utmärkt att bjuda till vårens middagsbjudning. Vi smaksätter med brynt smör, ingefära och mängder av citrus. Citrusen ger en härlig fräschör till denna klassiska rätt.

ca 2,5 timmar

0
(0)

Ingredienser

8 portioner

Citrusrostad kalkon

Hel mörad kalkon

1 st

Gå till produkten Hel mörad kalkon

Smör

150 g

Citroner, saft & skal

4 st

Lime, saft & skal

2 st

Japansk soja

1 dl

Ingefära, fryst hackad

50 g

Salt & Peppar

Rostade primörer

Delikatesspotatis

500 g

Morötter

500 g

Palsternacka

500 g

Rödlök

1 knippe

Vitlök

2 st

Olivolja

Salt & Svartpeppar

Sås

Gräddädelost

280 g

Crème fraiche

5 dl

Kycklingfond

2 msk

Vatten

1 dl

Salt & Peppar

Tillbehör

Sparris

2 knippe

Smör

Tips!

Det går bra att använda en tinad hel mörad kalkon eller en färsk kyld kalkon som väger ca 4 kg.

Hur lång tid tar det att steka en hel kalkon? Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa 70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.

Tillagning

  • Ta ur påsen ur kalkonen. Bind ihop lårbenen.
  • Bryn smöret tills det får en nötbrun färg. Tag av från plattan och tillsätt finrivet skal från citron och lime, saften från citron och lime, soja och ingefära. Lägg kalkonen med bröstet uppåt i en ugnsfast form. Pensla kalkonen med marinaden. Salta och peppra rejält. Stek i 225°C varm ugn i 30 minuter.
  • Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C. Lägg i halverade vitlökar i formen. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
  • Låt ädelosten smälta i en kastrull. Blanda i crème fraiche, kycklingfond och vatten. Låt sjuda en liten stund. Tillsätt ca 1 dl steksky. Smaka av med salt och peppar.
  • Fräs sparrisen i lite smör i en stekpanna. Den ska fortfarande vara knaprig.
  • Servera den citrusrostade kalkonen med rostade primörer och den krämiga gräddädelostsåsen.

Liknande recept

Se alla recept