Helstekt kalkon med asiatiska smaker

Kalkon+ asiatiska smaker = sant! Vad sägs om en gurksallad med krämig sesamdressing, umamistinn chili- & misomajonnäs och väldoftande jasminris med rostade sesamfrön och koriander. Gott!

ca 2,5 timmar

5
(1)

Ingredienser

8 portioner

Helstekt kalkon

Hel mörad kalkon

1 st

Gå till produkten Hel mörad kalkon

Citron

1 st

Gul lök

1 st

Flingsalt

1 tsk

Vitt vin eller vatten

3 dl

Steksnöre

Smör, rumstempererat

100 g

Vitlöksklyftor

3 st

Olivolja

1 msk

Chiliflakes

2 krm

Salt

1 msk

Svartpeppar

1 tsk

Färsk salvia

1 kruka

Citron, finrivet skal

1 st

Jasminris med salladslök, rostade sesamfrön och koriander

Jasminris

6 dl

Salladslök

6 st

Färsk koriander

2 krukor

Lime, finrivet skal & saft

2 st

Chili

1 st

Kokosolja

4 msk

Rostade sesamfrön

4 msk

Gurksallad med krämig sesamdressing

Ljus misopasta

6 msk

Sesamolja

1 tsk

Japansk soja

2 msk

Majonnäs

4 msk

Vatten

5 msk

Gurka

2 st

Rostade sesamfrön

Chiliflakes

Finhackad gräslök

Chili- och misomajonnäs

Ägg

1 st

Risvinäger

2 tsk

Dijonsenap

2 tsk

Vit miso

1 msk

Neutral olja

3 dl

Tabasco

1 krm

Salt

Tillagning

  • Ta ur påsen ur kalkonen. Torka av kalkonen noga med hushållspapper så att den blir helt torr.
  • Mixa samman rumstempererat smör, vitlöksklyftor, olivolja, chiliflakes, salt, svartpeppar, salvia och finrivet skal från en citron.
  • Klyfta citronen. Skala och klyfta den gula löken.
  • Koka jasminriset i saltat vatten enligt instruktionerna på förpackningen.
  • Strimla salladslök, koriander och chili.
  • Smält kokosoljan och blanda med finrivet limeskal och limesaft. Blanda dressingen med det ljumna riset och toppa med sesamfrön innan servering.
  • Vispa samman misopasta, sesamolja, majonnäs och vatten till en slät dressing. Smaka av med salt.
  • Skiva gurkan tunt och lägg ut på ett fat. Ringla över dressingen och toppa med rostade sesamfrön, chiliflakes och finhackad gräslök.
  • I detta recept gör vi majonnäs på hela ägget och behöver därför en stavmixer med mixerkanna. Innan du börjar, se till att alla ingredienser till majonnäsen är i samma temperatur.
  • Häll ägg, risvinäger, dijonsenap, vit miso, neutral olja och tabasco i mixerkannan. För ner stavmixern till botten av kannan, starta mixern och för den sakta uppåt i kannan. Mixa i ca 30 sekunder tills du har en fluffig majonnäs. Smaka av med salt.

Jag vill ange:

Antal portioner

8

Tid för upptining

60h

Tillagningstid

120min

Liknande recept

Se alla recept