Blentagruppen

Helstekt kalkon yankee style

Dra på som en amerikan och bjud på kalkonbuffé med krämig och het devilled eggs-potatissallad, tomat- & majssallad med rödlök och jalapeño samt flera goda såser! Kalkonkorv med bröd är en självklarhet!

ca 2,5 timmar

0
(0)

Ingredienser

8 portioner

Helstekt kalkon

Hel mörad kalkon

4 kg

Gå till produkten Hel mörad kalkon

Citron

1 st

Gul lök

1 st

Flingsalt

1 tsk

Vitt vin eller vatten

3 dl

Steksnöre

Smör, rumstempererat

100 g

Vitlöksklyftor

3 st

Olivolja

1 msk

Chiliflakes

2 krm

Salt

1 msk

Svartpeppar

1 tsk

Färsk salvia

1 kruka

Citron, finrivet skal

1 st

Devilled eggs-potatissallad

Potatis

2 kg

Majonnäs

8 msk

Fet turkisk yoghurt

8 msk

Dijonsenap

2 msk

Äppelcidervinäger

2 tsk

Rökt paprikapulver

3 tsk

Grön tabasco

Salt & peppar

Hårdkokta, kalla ägg

6 st

Gräslök, finhackad

1 dl

Tomat- & majssallad

Majskolvar, kokta

6 st

Små tomater

600 g

Rödlök

1 st

Lime, saften

1 st

Olivolja

Fet naturell yoghurt

3 dl

Olivolja

2 msk

Vitlöksklyftor

2 st

Salt & peppar

Färsk koriander

2 krukor

Jalapeño (inlagd)

2 dl

BBQ-sås med chili, honung & senap

Gul lök

1 st

Vitlöksklyftor

2 st

Olja

Tomatpuré

6 msk

Söt senap

6 msk

Röd chili

1 st

Honung

6 msk

Äppelcidervinäger

4 msk

Soja

6 msk

Salt & svartpeppar

Tillagning

  • Ta ur påsen ur kalkonen. Torka av kalkonen noga med hushållspapper så att den blir helt torr.
  • Mixa samman rumstempererat smör, vitlöksklyftor, olivolja, chiliflakes, salt, svartpeppar, salvia och finrivet skal från en citron.
  • Klyfta citronen. Skala och klyfta den gula löken.
  • Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk.
  • Blanda majonnäs, turkisk yoghurt, dijonsenap, äppelcidervinäger och rökt paprikapulver till en dressing. Smaka av med grön tabasco, salt och peppar.
  • Skala äggen. Hacka äggen i små bitar och blanda sedan ner i dressingen.
  • Pensla majskolvarna med olja och grilla eller stek dem tills de har rejält med färg runt om. Låt svalna något och skär sedan av kärnorna från kolven, skär allt i grova bitar.
  • Skär tomaterna i mindre bitar och strimla rödlöken.
  • Blanda majs, tomat och rödlök i en skål. Tillsätt olivolja, salt och peppar och blanda väl. Låt stå under tiden du gör yoghurtsåsen.
  • Finhacka gul lök, vitlök och chili och fräs mjuka i olja. Tillsätt tomatpuré och fräs en kort stund under omrörning. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och servera ljummen eller rumstempererad. Förvaras i lufttät burk i kylskåp där den håller ca 2 veckor.

Jag vill ange:

Antal portioner

8

Tid för upptining

60h

Tillagningstid

120min

Liknande recept

Se alla recept