Citrusrostad kalkonbröstfilé med variation på broccoli

Visste du att hela broccolin går att äta? I detta recept görs en variation på broccoli - rostad, krämig och krispig som serveras med en härligt frisk citrusrostad kalkonbröstfilé. Receptet är framtaget med den prisbelönte kocken Peter J Skogström.

ca 60 min

5
(1)

Ingredienser

4 portioner

Citrusrostad kalkonbröstfilé

Kalkonbröstfilé

450 g

Gå till produkten Kalkonbröstfilé

Citron, finrivet skal & saft

1 st

Lime, finrivet skal & saft

1 st

Apelsin eller blodgrape, finrivent skal och saft

1 st

Salt & Svartpeppar

Smör till stekning

Skysås

Saft från citrusfrukterna ovan

2 dl

Vatten

2 dl

Honung

2 msk

Smör

25 g

Salt & Svartpeppar

Broccoli

Broccoli, medelstora

2 st

Schalottenlök

1 st

Solo-vitlök

0,5 st

Smör till stekning

Syrad grädde

1 dl

Vatten

1 dl

Salt & Svartpeppar

Hasselnötter, skalade

1 dl

Rödlök

0,5 st

Bladpersilja

1 knippe

Olivolja

1 msk

Tillagning

  • Blanda skalet från alla citrusfrukterna med salt och svartpeppar.
  • Dela kalkonbröstet i 2-3 delar. Bryn runt om i smör och rulla bitarna i citrusskalen. Spara det skal som inte fastnar på kalkonen. Lägg bitarna i en ugnsfast form och stick in en stektermometer i köttet.
  • Tillaga kalkonen i ugnen på 120°C till en inner temperatur på +65°C. Ta ur och låt vila i ca 20 minuter tills innertemperaturen når +70°C.
  • Häll citrussaft, vatten, resterna från citrusskalet och honung i en stekpanna. Koka ner till hälften återstår, sila och smaka av med smör, salt och peppar.
  • Skär broccolin i buketter. Lägg undan hälften av buketterna till rostningen och stjälken till salladen. Skär resten av broccolin i mindre bitar.
  • Skala och hacka schalottenlök och vitlök och fräs i lite smör i en kastrull. Lägg ner broccolibitarna och tillsätt syrad grädde och vatten. Täck med lock och låt koka tills broccolin är mjuk.
  • Mixa till en slät kräm med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  • Dela broccolibuketterna på hälften och bryn runt om i smör med salt och peppar. Låt hasselnötterna steka med några minuter. Baka klart i ugn på 120°C tills broccolin är al dente.
  • Skala rödlöken och broccolistjälkarna. Hyvla lök och stjälk supertunt med en mandolin. Lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Häll av och låt torka på hushållspapper. Vänd runt med plockad persilja, olivolja, salt och peppar precis innan servering.

Liknande recept

Se alla recept