Örtbakad kalkonfilé med rotselleripuré

En riktig festmåltid! När kalkonbröstfilén får stekas på låg temperatur länge blir den fantastiskt mör och saftig.

ca 90 min

0
(0)

Ingredienser

4 portioner

Örtbakad kalkonfilé

Kalkonbröstfilé

800 g

Gå till produkten Kalkonbröstfilé

Timjan

1 knippe

Persilja

1 knippe

Citron, saften

1 st

Vitlöksklyfta, pressad

1 st

Rapsolja

0,5 dl

Salt & Peppar

Rotselleripuré

Rotselleri

300 g

Gräddmjölk

3 dl

Smör

50 g

Krossad potatis

Amandinepotatis

800 g

Schalottenlökar

2 st

Smör

75 g

Vitvinsvinäger

2 msk

Inkokt kalkonbacon

Kantarellsky

Rödvin

3 dl

Torkad kantareller

3 msk

Buljong

4 dl

Till servering

Smörstekta kantareller

200 g

Svenskt äpple

1 st

Krasse

Picklad rödlök

Tips!

Servera med smörstekta kantareller, strimlat äpple, krasse och picklad rödlök.

Tillagning

  • Gör en marinad av hackad timjan, persilja, citronsaft, vitlök och rapsolja. Lägg i kalkonfiléerna och låt marinera minst 1 timme, gärna längre.
  • Bryn köttet och lägg över det i en ugnsfast form. Salta och peppra.
  • Baka klart köttet i ugnen på 120°C tills det har en innertemperatur på +70°C .
  • Skala rotsellerin. Dela den i mindre bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med gräddmjölken. Koka tills bitarna är mjuka.
  • Mixa rotsellerin helt slät med smöret, smaka av med salt.
  • Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och krossa potatisen grovt. Blanda med vinäger, smör och hackad schalottenlök. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka upp rödvinet med buljongen och de torkade kantarellerna. Låt reducera till ca hälften återstår. Smaka av med salt och peppar, red ev. såsen.
  • Strimla kalkonbaconet och koka i vinäger och socker i ca 10-15 minuter.

Liknande recept

Se alla recept