Ratatouille-gratäng med kalkonfilé

Gratäng är ett lysande sätt att få maximalt med smak och härliga konsistenser men utan att slå knut på sig själv i köket. Här kommer en medelhavs-inspirerad rätt som passar såväl till vardags som fest!

ca 80 min

5
(1)

Ingredienser

6 portioner

Hel vitlök

1 st

Aubergine

250 g

Zucchini

250 g

Gul lök

1 st

Stora vitlöksklyftor

4 st

Gul paprika

1 st

Röd paprika

1 st

Finhackad rosmarin

2 msk

Krossade tomater

1 kg

Torrt vin

1,5 dl

Potatis

1,2 kg

Kalkonbröstfilé

1 kg

Gå till produkten Kalkonbröstfilé

Mozzarella (á 125 g)

2 st

Olivolja

Salt & Svartpeppar

Tillagning

  • Värm ugnen till 200°C. Skär den hela vitlöken på mitten och rosta den med skalsidan neråt tills vitlöken är helt mjuk.
  • Tärna under tiden aubergine, zucchini, lök, vitlök och paprika. Hetta upp en stor gryta med rikligt med olivolja. Fräs lök och vitlök tills de är mjuka. Tillsätt resterande grönsaker och fräs till de börjar få färg och är mjuka. Tillsätt rosmarin, salt och peppar. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt krossade tomater och koka upp. Låt koka på svag värme utan lock i ca 20 minuter eller tills allt kokat samman. Rör om då och då under tiden.
  • Skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin. Ta fram den rostade vitlöken, ta bort skalet och mosa själva klyftorna med olivolja. Krydda vitlöksoljan med salt och peppar. Sväng runt potatisskivorna med vitlöksoljan och fördela sedan potatisskivorna längs med kanterna i en ugnsfast form.

Liknande recept

Se alla recept