Helstekt kalkon passar utmärkt att bjuda till vårens middagsbjudning. Vi smaksätter med brynt smör, ingefära och mängder av citrus. Citrusen ger en härlig fräschör till denna klassiska rätt.
ca 2,5 timmar
8 portioner
Hel mörad kalkon
1 st
Gå till produkten Hel mörad kalkonSmör
150 g
Citroner, saft & skal
4 st
Lime, saft & skal
2 st
Japansk soja
1 dl
Ingefära, fryst hackad
50 g
Salt & Peppar
Delikatesspotatis
500 g
Morötter
500 g
Palsternacka
500 g
Rödlök
1 knippe
Vitlök
2 st
Olivolja
Salt & Svartpeppar
Gräddädelost
280 g
Crème fraiche
5 dl
Kycklingfond
2 msk
Vatten
1 dl
Salt & Peppar
Sparris
2 knippe
Smör
Det går bra att använda en tinad hel mörad kalkon eller en färsk kyld kalkon som väger ca 4 kg.
Hur lång tid tar det att steka en hel kalkon? Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa 70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
Jag vill ange:
Antal portioner
8
Tid för upptining
60h
Tillagningstid
120min