BBQ-kalkon med avokadosalsa och loaded sötpotatisfries

Att grilla kalkon är gott och enkelt när man gör en så kallad butteflied kalkon som man klipper upp vid ryggbenet och plattar till den. På så sätt går det snabbare att tillaga kalkonen än om man skulle laga den hel. Däremot behöver du en klotgrill modell lite större för att kunna få rum med kalkonen och laga den med indirekt värme, det vill säga glöden vid sidan av.

ca 150 min

0
(0)

Ingredienser

8 portioner

Rimlag till kalkonen

Vatten

2 L

Salt

1 dl

Socker

1 dl

Färsk ingefära

4 skivor

Spiskummin

2 tsk

Korianderfrön

2 tsk

Hel svartpeppar

2 tsk

Hel vitpeppar

4 tsk

Hel mörad kalkon

1 st

Gå till produkten Hel mörad kalkon

Kryddrub

Chipotlepasta

1 tsk

Smoked paprika

2 tsk

Vitlöksklyftor, pressade

2 st

Brunt farinsocker

2 tsk

Apelsin, finrivet skal

1 st

Salt

2 tsk

Svartpeppar

0,5 tsk

Lökpulver

2 tsk

Rapsolja

2 tsk

Torkad timjan

0,5 tsk

Till grillen

Rökspån, blötlagt

0,5 L

Avokadosalsa

Mogna avokado

2 st

Grön paprika

0,3 st

Vitlöksklyfta

1 st

Schalottenlök, hackad

1 st

Lime, finrivet skal & saft

1 st

Färsk koriander

1 kruka

Färsk persilja

1 knippe

Urkärnad jalapeño

0,5 st

Salladslök

1 st

Salt & Svartpeppar

Olivolja

3 msk

Loaded sötpotatisfries

Kalkonbacon, skivad

100 g

Gå till produkten Kalkonbacon, skivad

Sötpotatisfries

500 g

Majonnäs

0,5 dl

Fet, naturell yoghurt

1 dl

Fetaost

150 g

Salt

Salladslök

2 st

Urkärnad chili

1 st

Färsk koriander

0,5 kruka

Tillagning

  • Koka upp allt till rimlagen och låt sjuda till socker och salt löst sig. Låt lagen kallna helt och lägg sedan ner kalkonen i lagen. Låt ligga i kylskåp i 6-8 timmar.
  • Ta upp kalkonen och låt den torka på hushållspapper i kylskåp med du förbereder ruben. Blanda samman alla ingredienser till ruben.
  • Dela kalkonen vid ryggbenet genom att klippa med en rejäl sax på var sin sida om ryggbenet. Lägg ut den platt på en plåt med skinnsidan uppåt. Gnid in rubben runt hela kalkonen och även in under skinnet. Det är viktigt att kalkonen är torr när du gör detta för annars fastnar inte rubben. Låt gärna kalkonen vila med ruben på i kylskåp i 8-12 timmar men om du inte hinner går det bra att tillaga kalkonen direkt.
  • Mixa alla ingredienser utom olivolja och salt till en slät salsa, skrapa ner innehållet från sidorna under tiden om det behövs. Tänk på att salsan ska bli helt slät så fortsätt mixa lite längre än du kanske tror. När du är nöjd med konsistensen tillsätt oljan droppvis under tiden som du fortsätter mixa. Smaka av med salt och peppar och servera salsan genast.
  • Strimla kalkonbaconet och stek knaprigt, låt vila på hushållspapper.
  • Mixa samman majonnäs, yoghurt och fetaost till en krämig dressing, smaka av med salt.
  • Strimla salladslökar, chili och koriander och toppa de nyfriterade sötpotatispommes frites med blandningen. Servera genast tillsammans med grillad kalkon och het avokadosalsa.

Jag vill ange:

Antal portioner

8

Tid för upptining

60h

Tillagningstid

120min

Liknande recept

Se alla recept