Kryddig pumpapaj

Pumpapaj serveras oftast som dessert till en klassisk Thanksgivingmiddag. I vårt recept använder vi gärna fruktkött från muscatpumpan eller butternut, men prova dig gärna fram med andra pumpasorter. Tänk på att låta pumpaköttet rinna av ordentligt innan du mixar det.

70 minuter

0
(0)

Ingredienser

7

Pajskal

Kylskåpskallt, tärnat smör

150 g

Vetemjöl

3 dl

Havregryn

1,8 dl

Strösocker

1 msk

Salt

1 nypa

Fyllning

Skalat pumpakött

340 g

Stjärnanis

2 st

Kanelstång

1 st

Ägg

3 st

Råsocker

5 msk

Farinsocker

5 msk

Maizena

4 tsk

Salt

2 krm

Malen ingefära

1 tsk

Vispgrädde

1,3 dl

Mjölk

0,8 dl

Till servering

Kanel att pudra över

Lättvispad grädde eller vaniljglass

Tillagning

  • Arbeta samman alla ingredienser till pajdegen tills du får en deg med smidig konsistens, helst i en matberedare med knivar.
  • Kavla ut degen tunt mellan mjölat bakplåtspapper. Klä botten på en springform med löstagbara kanter, ca 21 cm i diameter, med bakplåtspapper. Klä pajformen med den utkavlade degen (fint att gå upp en bit på kanten) Täck formen med plastfilm och låt vila i kylskåp i ca 20 minuter.
  • Värm under tiden ugnen till 200 grader. Ta bort plastfilmen från formen, nagga botten med en gaffel och grädda skalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  • Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka det mjukt i en kastrull med lite vatten, kanelstång och 2 stjärnanis.
  • Låt därefter pumpaköttet rinna av ordentligt i ett durkslag (ta bort kryddorna) innan du mixar det slätt med hjälp av en stavmixer.
  • Vispa samman ägg, råsocker och farinsocker. Blanda ner grädde och mjölk. Rör samman de torra ingredienserna och vänd slutligen ner dem i smeten med pumpaköttet. Häll smeten i pajskalet och knacka därefter på pajformen så att luftbubblor i fyllningen försvinner.
  • Pudra pajen med kanel och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Liknande recept

Se alla recept