Matig grönkålspaj med alspånsrökt strimlad kalkon, gräddig ädelost och ett rostat nöt- & fröströssel

En paj passar bra att servera till lunch, middag, matlåda och på buffén, helt enkelt en mångsidig rätt som är lätt att laga, lätt att älska och går att variera i oändlighet. Vår paj har en fyllning av alspånsrökt strimlad kalkon, gräddig ädelost och grönkål. Servera med en krispig grönsallad och toppa med rostat nöt- och fröströssel.

ca 1,5 timmar

5
(2)

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg

Vetemjöl

4 dl

Smör, rumstempererat

150 g

Salt

3 krm

Svartpeppar

2 krm

Fyllning

Grönkål

400 g

Purjolök, den vita delen

0,5 st

NYHET! Alspånsrökt strimlad kalkon

400 g

Gå till produkten NYHET! Alspånsrökt strimlad kalkon

Gräddädelost

300 g

Ägg

4 st

Matlagningsgrädde

3 dl

Salt

0,5 tsk

Svartpeppar

3 krm

Nöt- & fröströssel

Valfria nötter och frön

100 g

Olivolja

1 tsk

Flingsalt

Tips!

Gillar du inte ädelost? Lagrad hårdost eller chèvre funkar också fint att ha i pajen.

Tillagning

  • Pajdeg; Blanda ihop mjöl, salt och smör för hand eller med elvispens degkrokar. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Klä bottnen i en springform, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Kavla ut en stor rundel eller tryck ut pajdegen för hand i formen. Säkra pajkanterna så de inte glider ner under gräddningen och förgrädda pajskalet i ca 15 minuter på 175°C.
  • Ansa och repa grönkålen, skölj och skär purjolöken i tunna ringar. Förväll grönkål och purjolök i lättsaltat vatten i 2 minuter. Låt rinna av i ett durkslag och krama ur resterande vatten väl.

Liknande recept

Se alla recept